Awokado pochodzi z południowego Meksyku i jest uprawiane od Rio Grande do centralnego Peru. Drzewo to uwielbia słońce może rosnąć przy filtrowanym świetle i na żyznej glebie.

Awokado należy jeść w rozsądnych ilościach. Ludzie jedzą awokado ponieważ wpływa pozytywnie na obniżenie cholesterolu w surowicy, działa jak afrodyzjak, także stymuluje menstruacje. Awokado można stosować także miejscowo na skórę – łagodzi podrażniona skórę, a także leczy stwardnienia na skórze oraz zapalenia stawów. Miąższ używany jest również do stymulacji wzrostu włosów oraz przyspieszenia gojenia się ran. Nasiona, liście oraz kora stosowane są do łagodzenia bólu zębów.  

Awokado jest bogate w jedno nasycone kwasy tłuszczowe, sugeruje się, iż powoduje obniżenie frakcji cholesterolu LDL  oraz apolipoproteiny B. Może powodować również wzrost cholesterolu HDL.1

Awokado zawiera więcej białka niż większość innych warzyw i owoców. Zawiera również duże ilości manganu, fosforu, żelaza, potasu, witaminy E, witaminy C, betakarotenu, tiaminy oraz ryboflawiny.

Interakcje Awokado z antykoagulantami

Kilka źródeł sugeruje, że powinniśmy jeść awokado ostrożnie, gdy przyjmujemy lekarstwa antykoagulacyjne. Czasopoismo The Lancet w 1991 roku podało informacje, że może ono działać antagonistycznie do tych leków. The Coumadin® Cookbook dostarcza konkretniejszych informacji na temat awokado, iż zawartość witaminy K w awokado jest umiarkowana jednakże popularny sos na bazie awokado – guacamole – może zawierać nawet do 40 razy więcej witaminy K niż samo awokado. Niektóre dane mówią, że nawet mała ilość awokado może znacznie wpływać na współczynnik INR.2

Awokado jest owocem bogatym w wiele witamin i minerałów potrzebnych naszemu organizmowi o utrzymania zdrowia. Skontaktuj się ze swoim lekarzem przed zjedzeniem dużej ilości tego owocu. USDA sugeruje, że owoc zawiera ok. 20 mg witaminy K na pół szklanki (3,5 uncji).

 

  1. Colquhoun D, Moores D, Somerset SM, Humphries JA. Comparison of the effects on lipoproteins and apolipoproteins of a diet high in monounsaturated fatty acids, enriched with avocado, and a high-carbohydrate diet. Am J Clin Nutr. 1992;56:671-677.
  2. Desmarais, MD,Rene, Golden, RCS, Greg. Beynon, Gail . Coumadin Cookbook. Marrsh Pub Co. 2000.