Czosnek jest używany przez ludzi podczas różnego rodzaju dolegliwości oraz jako środek zapobiegawczy. Na przykład w zapobieganiu ukąszeniom kleszczy, dane dotyczące wykorzystania czosnku są wręcz nieograniczone. Pacjent podczas przyjmowania antykoagulantów powinien uważać podczas spożywania surowego czosnku w jego naturalnej postaci lub w postaci suplementów diety.

Pomimo raportów pochodzących z Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia z marca 2006 r., gdy ekstrakty z czosnku są stosunkowo bezpieczne to sam czosnek jest produktem, który wiążę się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia krwawień u osób leczonych przeciwzakrzepowo.

Uważa się, że czosnek daje nam wiele korzyści sercowo-naczyniowych, takich jak obniżenie ciśnienia krwi, obniżeniu lipidów w surowicy krwi i ma działanie przeciwzakrzepowe.1,2

Powinieneś używać czosnku z dużą ostrożnością, ponieważ podczas jego użycia mogą być wymagane dodatkowe kontrole wskaźnika INR i dostosowania dawki leków przeciwzakrzepowych.1 Jednakże regularne spożywanie produktów zawierających niewielką ilość czosnku nie powinno stanowić problemu.

Częstsze kontrolowanie INR pomoże twojemu lekarzowi ocenić interakcje pomiędzy Twoimi lekarstwami i czosnkiem.

Przed zaczęciem stosowania czosnku lub jego wykluczeniem z diety, powinniśmy najpierw skontaktować się z lekarzem. Ponieważ potencjalne niebezpieczeństwo jest możliwe. Reakcje pacjentów na czosnek różnią się, a stężenie czosnku w wielu produktach jest rożne.

 

  1. Hebel SK, ed. The review of natural products. St. Louis: Facts and Comparisons; 1999.
  2. O'Hara M, Kiefer D, Farrell K et al. A review of 12 commonly used medicinal herbs. Arch Fam Med. 1998; 7:523-36