Mamy dobrą wiadomość coś, co lubimy również może być dobre dla nas. Najpierw dowiedzieliśmy się, iż umiarkowane spożycie czerwonego wina może mieć pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Teraz dowiadujemy się, że gorzka czekolada również może mieć dobry wpływ.

Badania opublikowane w Journal of American Heart Association wykazały, że jedzenie jednej kostki gorzkiej czekolady obniża ciśnienie krwi.1 Gorzka czekolada zawiera flawonoidy, czyli naturalne antyoksydanty.

Badania wykazały również, iż osoby z podniesionym poziomem cholesterolu, które jadły 2 kostki czekolady przez 6 tygodni zredukowały poziom cholesterolu całkowitego o 4,7%, cholesterolu LDL („złego”) o 6%, natomiast poziom cholesterolu HDL („dobrego”) podniósł się.

Czy jedzenie gorzkiej czekolady jest bezpieczne dla pacjentów przyjmujących leki przeciwzakrzepowe? Według ostatnich badań przeprowadzonych przez naukowców z Johns Hopkins, gorzka czekolada może powodować opóźnienie krzepnięcia krwi, co może być przydatne w przypadku pacjentów ze zwężonymi naczyniami krwionośnymi, w przypadku chorób układu krążenia. Badania te jednak nie były prowadzone stricte pod kątem oceny czekolady na leki przeciwzakrzepowe, miały na celu znalezienie czynników genetycznych, które określają, którzy pacjenci reagują najlepiej na leczenie aspiryną w celu zmniejszenie krzepliwości krwi, osoby te miały lekko podniesione ryzyko chorób serca. Pacjenci nie przyjmowali leków przeciwzakrzepowych i nie powiedziano im aby nie jeść czekolady. Badania wykazały wolniejszy czas krzepnięcia krwi u osób które jadły czekoladę.

Bezpieczeństwo jedzenia gorzkiej czekolady jest więc względne. Potencjalnie wydłużony czas krwawień u pacjentów przyjmujących antykoagulanty sugeruje nam, że powinniśmy częściej kontrolować INR podczas zaczęcia jedzenia albo zaprzestania jedzenia gorzkiej czekolady. Nie biorąc pod uwagę nadmiernego spożycia, korzyści płynące z jedzenia gorzkiej czekolady są udokumentowane dobrze i bardzo mało produktów na rynku, które lubimy ma korzystny wpływ na ochronę serca. Powinieneś przedyskutować z lekarzem wszelkie zmiany w swojej diecie.

Należy pamiętać, że w gorzkiej czekoladzie tez są kalorie. 3 kostki średniej gorzkiej czekolady to ok. 180 kcal. A więc podczas jej jedzenia musimy czasem zostać powściągliwi.

 

  1. Hypertension. Archives of Internal Medicine. August 2005.