Wielu pacjentów wybiera grejpfruty na śniadanie, szczególnie dla poprawy ogólnego zdrowia. Grejpfrut ma 12 odmian i każda z nich jest bogata w witaminę C, która ma udokumentowany pozytywny wpływ na zdrowie. Jednak grejpfruty mogą wpływać na działanie niektórych lekarstw.1 Badania wykonane przez Uniwersytety w Północnej Karolinie stwierdziły, że furanokumaryny naturalnie występujące w soku z grejpfruta mogą mieć wpływ na wchłanianie niektórych leków.

Należy porozmawiać z lekarzem na temat spożywania grejpfrutów oraz produktów z zawartym grejpfrutem. Badania indywidualnego przypadku wykazały, że 50 uncji dziennie wystarczy, aby zwiększyć wynik wskaźnika INR. Natomiast badania na małej grupie pacjentów pokazały, że 24 uncje spożywane codziennie przez tydzień nie miały wpływu na wskaźnik INR.1 Jak widać pacjenci reagują na grejpfruty bardzo indywidualnie.

Reakcje na spożycie żywności i napojów mogą być sprawdzone lepiej przy częstszym kontrolowaniu wskaźnika INR. Kontrola INR w domu pozwala na większą częstotliwość badania jak zmniejszyć czas oczekiwania na wynik.

 

  1. Jellin J.M., et al. Pharmacist's Letter/Prescriber's Letter of Natural Medicines Comprehensive Database. 7th ed. Stockton, CA: Therapeutic Research Faculty. 2005. 626-629.