Kiełki brokułów wyrastają w 3-4 dniu wzrostu rośliny i przypominają kiełki lucerny. Powinno się je spożywać świeże w sałatkach, nie powinny być gotowane, świeże posiadają przyjemny pikantny posmak.

Naukowcy z Johns Hopkins Medical School opublikowani w 1997 roku artykuł mówiący o tym, że kiełki brokuł zawierają wiele enzymów, które chronią nas przed czynnikami rakotwórczymi. Można powiedzieć, że potwierdzili tylko toc co nasze mamy wiedziały od zawsze – Brokuły są zdrowe! Pozostaje tylko jedno pytanie jak długo i dużo należy jeść brokuły, aby chroniły nas przed rakiem.1

Brokuły i kiełki brokułów zawierają witaminę K, co za tym idzie mogą wpływać na współczynnik INR. Brokuły i kiełki brokuł maja podobna zawartość witaminy K, która oscyluje pomiędzy 200-270 µg na 3.5 uncji porcji, to sprawia, że musimy jeść to warzywo z umiarkowaniem. Pacjenci powinni być ostrożni podczas jedzenia brokułów i sprawdzać swój wskaźnik INR.

 

  1. Brennan P, et al. Effect of cruciferous vegetables on lung cancer in patients stratified by genetic status: a mendelian randomisation approach  Lancet. 2005 Oct 29-Nov 4;366(9496):1558-60.