Pokarmy z witamina K są łatwe do zidentyfikowania ponieważ mają ciemno zielone zabarwienie (np. sałata rzymska, brokuł czy szpinak). Jest jednak też wiele produktów które sprawiają kłopoty, bo nie da się po ich wyglądzie ocenić zawartości witaminy K jak np. majonez, margaryny czy sosy sałatkowe. Co te produkty mają wspólnego?
Oto odpowiedz: wszystkie są zrobione na bazie rożnych form olejów.
Często myślimy o tym jaka jest zawartość cholesterolu w olejach, które spożywamy. Wielu ludzi zwraca również uwagę na zawartość witaminy K w nich. Oto pomocniczy wykres podsumowujący kilka najbardziej popularnych olejów używanych do gotowania.
Typowe oleje spożywcze | ||
Oleje spożywcze | Witaminy K | Wielkość porcji |
Soja | 3.4 | 1 łyżka stołowa |
Rzepak | 10 | 1 łyżka stołowa |
Oliwa | 8.1 | 1 łyżka stołowa |
Szafran | 1.0 | 1 łyżka stołowa |
Sezam | 1.8 | 1 łyżka stołowa |
Słonecznik | 0.7 | 1 łyżka stołowa |
Kukurydza | 0.3 | 1 łyżka stołowa |
Orzech ziemny | 0.1 | 1 łyżka stołowa |
Tabelka ta jest sporządzona po to, aby pomóc pacjentom w tworzeniu ich codziennej diety. Witamina K jest również ważna dla wielu innych procesów w ludzkim ciele, więc nie powinniśmy jej całkowicie eliminować. Witamina K np. wpływa na rozwój kości oraz utrzymanie ich w dobrym stanie.
Najważniejszym aspektem twojej diety i spożycia witaminy K jest rozmowa z Twoim lekarzem na temat zmian w sposobie odżywiania.
Dla osób, które używają soi, rzepaku i olejów roślinnych - mamy dobre wiadomości. Ekspozycja oleju na światło słoneczne lub fluorescencyjne sprawia, że tracą one ok. 85% zawartości witaminy K. Należy wystawić olej na działanie światła na ok. 48 godzin. Nie jest potrzebne otwarcie butelki ponieważ przeźroczysta butelka z łatwością przepuszcza promienie.