Olestra - Z sacharozy po z acylowaniu otrzymano substancję o konsystencji syropu (chemicy o związku o takiej konsystencji mówią, że otrzymano oleistą substancję – olej). Otrzymany związek (oktaacylosacharoza) nazwano olestrą. 

Charakteryzuje się on wysoką temperaturą rozkładu, jest nietoksyczny, tani i podobny do tłuszczu. Może być stosowany zamiast niego w przekąskach, do smażenia mięs i frytek.   

Olestra, jest substancją dodawaną do niektórych produktów spożywczych, zapobiega ona absorpcji tłuszczów i może zmniejszyć wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.1

Amerykańska Agencja Żywności i Leków zatwierdziła olestrę jako zamiennik tłuszczów w przekąskach gotowych do zjedzenia. Miało to na celu zmniejszenie ich kaloryczności.2

Olestra potencjalnie hamuje wchłanianie witaminy K oraz innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Amerykańska Agencja Żywności i Leków obecnie wymaga , aby dodawać do produktów z olestrą witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli witaminy A,D,E,K. Każda przekąska zawierająca olestrę jest obecnie wzbogacona o 80 mcg na jedną uncje w celu wyrównania ewentualnych braków witaminy K, które mogą wystąpić ze względu na zakłócenia w jej wchłanianiu. Czy produkty z zawartą olestrą mają wpływ na leczenie przeciwzakrzepowe nie zostało dotychczas dokładnie zbadane.

Przejrzyj wszystkie etykiety swoich produktów i skontaktuj się w tej sprawie ze swoim lekarzem.

 

  1. Jandacek RJ. The effect of nonabsorbable lipids on the intestinal absorption of lipophiles. Drug Metab Rev 1982;13:695-714.
  2. U.S. Food and Drug Administration. Federal Register. Vol. 68, No. 150. Rules and Regulations. August 5, 2003.