Amerykańska Agencja Żywności i Leków wydała ostrzeżenie przed wykorzystywaniem środku aromatyzującego, jakim jest wanilia, która pochodzi z Meksyku i innych krajów Ameryki Łacińskiej. Przede wszystkim pacjenci przyjmujący antykoagulanty są szczególnie zagrożeni. „Meksykańska wanilia” zawiera toksyczną substancje o nazwie „kumaryna”, która jest niewskazana przy przyjmowaniu antykoagulantów, gdyż może wywołać komplikacje.1

Prawdziwa wanilia jest uzyskiwana z ziaren roślin wanilii. Niektóre produkty waniliowe wykonywane w Ameryce Łacińskiej otrzymywane są z ekstraktów z ziaren drzewa tonka, a nie z wanilii. Prawdziwe drzewo Tonka nie ma nic wspólnego z uprawami wanilii. Wanilia zrobiona z drzewa tonka pachnie i smakuje tak samo jak prawdziwa wanilia, ale kosztuje mniej. Wanilia zrobiona z drzewa tonka stanowi duży problem dla osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe, ponieważ zawiera zakazany przez Amerykańska Agencja Żywności i Leków kumaryn.

Zagrożenie dla pacjentów

Kumaryna jest związana z Warfaryną, która jest lekiem na receptę używanym w celu zapobiegania powstawania zakrzepów. Produkty spożywcze z kumarynami zostały zablokowane w Stanach Zjednoczonych od roku 1954. Amerykańska Agencja Żywności i Leków ostrzega o zwiększonym ryzyku wystąpienia krwawień u pacjentów zażywających leki przeciwzakrzepowe podczas jedzenia produktów zawierających ekstrakt z drzewa tonka.1

Skutki uboczne u pacjentów, którzy spożyli kumaryny są podobne do skutków ubocznych pacjentów przyjmujących antykoagulanty. Skutki te, to między innymi: apatia, nudności, biegunka, zaburzenia widzenia, nietypowe krwawienia lub zasinienia, krew w moczu lub stolcu oraz silne bóle głowy. Reakcja alergiczna na kumaryny może powodować wysypki, świąd, obrzęk, zawroty głowy, a także zaburzenia oddychania.1

W jaki sposób zidentyfikować bezpieczną wanilię?

Prawdziwa wanilia jest zawsze pozyskiwana z ziaren wanilii. Konsumenci powinni dokładnie czytać etykiety produktów i sprawdzać czy na liście składników jest wanilia. Zgodnie z Amerykańską Agencją Żywności i Leków każdy produkt, który nie zawiera wanilii jest pochodzenia z drzewa tonka.1

Pacjenci, którzy używają wanilii pochodzącej z drzewa tonka muszą uważać ponieważ mogą wystąpić zmiany w ich wyniku wskaźnika INR. Dlatego spożycie meksykańskiej wanilii jest potencjalnym powodem do wystąpienia nieoczekiwanych zmian w wyniku INR. Wszelkie pytania i wątpliwości omawiaj zawsze ze swoim lekarzem.

 

  1. FDA Warns on Mexican Vanilla (2008). Retrieved November 7, 2008, from NEWSInferno.com website: http://www.newsinferno.com/archives/4126