Pytanie nam zadane : Czy owsianka ma wpływ na wskaźnik INR? 

Owsianka zawiera tylko 3 mikrogramy witaminy K w porcji, co nie powoduje interakcji z lekiem. Witamina K jest witaminą, która nas najbardziej interesuje, bo to ona może wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi.

Większość wyborów śniadaniowych jest bezpieczna dla pacjentów przyjmujących antykoagulanty. Witamina K nie jest zawarta w zwykłych produktach najczęściej spożywanych na śniadanie, takich jak płatki czy wypieki. Śniadanie jest najmniej prawdopodobnym posiłkiem w ciągu dnia, przez który pacjent może mieć problemy. Jeśli jednak w skład śniadania pacjenta wchodzą owoce, może zajść większa potrzeba kontroli pokarmów i wielkości porcji, które spożywamy. Kiedy wybieramy np. Kantapule (melon cukrowy) lub truskawki to nie musimy się obawiać ponieważ zawierają niskie wartości Witaminy K, zielone i czerwone winogrona są na granicy pomiędzy niską, a średnią zawartością Witaminy K. Sok z pomarańczy ma niską zawartość witaminy K, zarazem stanowi doskonałe źródło innych witamin.

PTINR.pl uważa za niski poziom witaminy K wartość od 0-10 mikrogramów, za średni poziom wartość pomiędzy 11-24 mikrogramami, natomiast żywność o zawartości 25 mikrogramów jak i więcej oznaczona jest jako ta z wysoka zawartością witaminy K. 

Owsianka jak i płatki owsiane z cukrem nie wykazują interakcji z lekiem, więc jeśli pacjenci chcą, mogą jeść ją na początek dnia lub na jego zakończenie.