Według złotej zasady wszystkie zielone warzywa (z zielonymi liśćmi) powodują zmniejszenie działania antykoagulantów lub obniżenie INR. Jednakże zawsze mamy wyjątek od reguły i w przypadku pietruszki ta zasada się nie sprawdza.

Chociaż pietruszka ma te same enzymy, które sprawiają, że antykoagulanty rozrzedzają krew ma także wysokie stężenie witaminy K, która wspomaga krzepniecie krwi. Reakcja na pietruszkę jest indywidualna w odniesieniu do współczynnika INR. Najlepiej byłoby podczas spożywania pietruszki dokonywać kontroli INR , a także 3-5 dni po zakończeniu ( gdy spożywamy ¼ szklanki dziennie).

Taka ocena wpływu pietruszki na wskaźnik INR powinna być przeprowadzona z udziałem opieki medycznej. Wynik wyższy niż twój wyznaczony zakres zwiększa ryzyko krwawień, natomiast niższy potencjalnie może skutkować udarem.