Seler jest jednym z produktów, które dostarczają nam mniej kalorii, dzięki którym otrzymujemy energie w stosunku do tych, które potrzebne są do jego strawienia.

Jest to idealny produkt dla osób na diecie jednakże osoby przyjmujące antykoagulanty muszą uważać na seler. Seler, nasiona selera oraz olej z selera jest powszechnie uważany za bezpieczny według FDA, jeśli jest przyjmowany w postaci ziół.

Produkt ten jest dostępny w postaci tabletek, liści herbaty oraz oczywiście w formie naturalnej, czyli świeży seler. Seler zawiera 12 mikrogramów witaminy K na pół filiżanki (3,5 uncji). Oprócz wapnia, magnezu, żelaza, seler zawiera również olejki eteryczne, flawonoidy, kumaryny i kwas linolowy.

Kumaryny oraz ilość witaminy K sprawia, że powinniśmy „uważać” na seler, bo może wpływać na nasz wskaźnik INR. Jak zawsze powinniśmy skonsultować się z naszym lekarzem, gdy chcemy wprowadzić seler lub jego pochodne do naszej diety.