Soja występuje w różnych rozmiarach, kolorach i skorupkach. Możemy spotkać się z soją czarną, brązową, niebieską, żółtą oraz cętkowaną. Skorupa dojrzałego ziarna jest twarda, wodoodporna i chroni liścień i zarodek przed uszkodzeniem.
Olej i białko w niej zawarte stanowi ok. 60% całkowitej wagi suchego nasiona soi, w tym 40 % białka i 20% oleju. Pozostałe 40% stanowi m.in. 35% węglowodany i ok. 5 % popiół.
Ziarna soi pochodzą z soi – zielonej rośliny liściastej, która może osiągnąć wysokość nawet do 6 metrów. Kilka źródeł przytoczyło pewne badania, mówiące że soja zmniejsza wskaźnik INR jednakże nie została określona w nich ilość jaka została spożyta.
Każdy pacjent, który rozważa rozpoczęcie przyjmowania soi lub zakończenie go w swojej diecie powinien skonsultować się z lekarzem ponieważ może wymagać to zmiany dawki lekarstwa.