W przypadku ekstraktów z czosnku wykazano wiele dobrego wpływu ich działania w wielu dziedzinach zdrowia.

Amerykańskie Towarzystwo Żywieniowe w marcu 2006 roku oceniło wpływ czosnku na współczynnik INR.2

Uważa się, że czosnek wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, takich jak obniżenie cienienia krwi, spadek ilości lipidów w surowicy krwi i działanie przeciwzakrzepowe.3,4 Musisz stosować czosnek z ostrożnością ponieważ może być potrzebne dodatkowe monitorowanie współczynnika INR w przypadku jedzenia dużej ilości czosnku.5

Jednakże, regularne spożywanie produktów o niewielkiej zawartości czosnku nie powinno sprawiać większych problemów. Częstsze badanie współczynnika INR może pomóc w dokładniejszej ocenie wpływu czosnku na ten parametr.

Preparaty z czosnku możemy znaleźć w formie płynnej lub w postaci tabletek w większości sklepów ze zdrową żywnością. Oczywiście jak zawsze należy skonsultować się z lekarzem przed użyciem nowych produktów i dostosować je odpowiednio dla nas.

 

  1. Matsuura H. Saponins in garlic as modifiers of the risk of cardiovascular disease. J Nutr. 2001;131:1000S–5S.
  2. Hebel SK, ed. The review of natural products. St. Louis: Facts and Comparisons; 1999.
  3. O’Hara M, Kiefer D, Farrell K et al. A review of 12 commonly used medicinal herbs. Arch Fam Med. 1998; 7:523-36.
  4. Center for Medicare and Medicaid Services. (2001). Decision Memo for Prothrombin Time (INR) Monitor for Home Anticoagulation Management (CAG-00087C) [Memorandum]. Baltimore, MD.