Zrozumienie to w jaki sposób dieta może wpływać na nasz INR jest bardzo istotnym aspektem naszego zdrowego trybu życia podczas przyjmowania antykoagulantów. Choć nie ma sporządzonej konkretnej diety dla osób, które przyjmują te lekarstwa, bardzo istotne jest, aby zwrócić uwagę co jesz podczas leczenia ponieważ zarówno żywność jak i napoje mogą mieć wpływ na skuteczność ich działania.

Po przepisaniu lekarstw przeciwzakrzepowych, duża część uwagi zwrócona jest na zielone warzywa oraz witaminę K w Twojej diecie, jednak należy pamiętać, że napoje również wpływają na wskaźnik INR. Na przykład zielona i czarna herbata wykazały interakcje z lekarstwami i wpływają na INR.1,2 Inne napoje takie jak alkohol oraz sok grejpfrutowy mogą powodować zaburzenia wchłaniania leków.3

Bardzo ważne jest to, aby zawsze zwracać uwagę na to, co pijemy, aby uniknąć przypadkowych i niekontrolowanych wahań wskaźnika INR. Twoja dawka lekarstw może być dostosowana do Twojej diety. Częstsze kontrolowanie INR pozwala na ocenę interakcji pomiędzy lekami i napojami.4

 

  1. Taylor JR, VM Wilt. Probable antagonism of warfarin by green tea. Ann Pharmacother April 1, 1999 vol. 33 no. 4 426-428.
  2. Parker D, Hoffmann T, Tucker M, Meier D. Interaction Between Warfarin and Black Tea. Ann Pharmacother January 2009 vol. 43 no. 1 150-151.
  3. Jellin J.M., et al. Pharmacist's Letter/Prescriber's Letter of Natural Medicines Comprehensive Database. 7th ed. Stockton, CA: Therapeutic Research Faculty. 2005. 626-629.
  4. Heneghan C., et al. (2006). Self-monitoring of oral anticoagulation: a systematic review and meta-analysis. Lancet, 367, 404-11.