Sok z goji otrzymywany jest z jagód, które rosną na krzewie Lycium. Mimo, że sok z goji jest polecany na wiele różnych stanów, tak naprawdę nie ma naukowych potwierdzeń i dowodów czy tak naprawdę jest on skuteczny.

W przypadku soku z goji znane są jego interakcje z antykoagulantami. Pacjenci w przypadku jego spożywania, narażani są na zwiększone ryzyko krwawień po zjedzeniu jagód z krzaka goji.1 Reakcje na sok z goji są zmienne i bardzo indywidualne, a więc nie powinni oni spożywać soku z jagód bez uprzedniego skonsultowania się z lekarzem.1 W przypadku jedzenia owoców potrzebne mogą być częstsze kontrole INR.

Jak za każdym razem przed wprowadzeniem zmian w diecie skonsultuje się ze swoim lekarzem.

 

  1. Leung H, Hung A, Hui AC, Chan TY. Warfarin overdose due to the possible effects of Lycium barbarum L. Food Chem Toxicol 2008;46:1860-2.