Herbata staje się najczęściej spożywanym napojem zaraz po wodzie. Przeciętny Amerykanin pije 155 filiżanek zielonej herbaty w ciągu roku,1 a częstość jej spożycia szybko rośnie. Zgodnie z danymi pochodzącymi z Narodowego Instytutu Zdrowia, zielona herbata, czarna herbata oraz herbata oolong powstają z lekko wysuszonych liści pochodzących z Camellia sinensis. Picie herbaty wywodzi się z chińskiej legendy, gdy podobno liście herbaty z pobliskiego zakładu przypadkiem wylądowały w garnku wrzącej wody należącej do cesarza.2

Korzyści

Oparte na dowodach naukowych dostarczonych przez the Natural Medicines Comprehensive Database, zielona herbata jest skuteczna na brodawki narządów płciowych. Maści z zielonej herbaty niedawno zostały zatwierdzone przez FDA do leczenie brodawek narządów płciowych. Zielona herbata pomaga w zwiększeniu koncentracji, czego przyczyną może być zawartość kofeiny w niej.

Ocenia się, że zielona herbata pomaga także w zapobieganiu niektórych nowotworów oraz w redukcji nadciśnienia tętniczego.3-5 Zielona herbata może także być przydatna u starszych osób w przypadku niskiego ciśnienia krwi po jedzeniu.

Pomimo, że wyniki badań epidemiologicznych oraz klinicznych są zróżnicowane, to polifenole zawarte w zielonej herbacie mogą odgrywać znaczącą rolę w prawidłowej kontroli masy ciała i chorób sercowo-naczyniowych.6,7

Interakcje

Istnieje wiele dowodów na istnienie interakcji pomiędzy zieloną herbatą oraz antykoagulantami. Zielona herbata zawiera umiarkowana ilość witaminy K, co z kolei może prowadzić do spadku INR. Jednakże parzona zielona herbata zawiera mała ilość witaminy K ok. 0,03 mikrograma witaminy K na 100 g parzonej herbaty.Rzeczywiste stężenie witaminy K w zielonej herbacie zależy od ilości liści zaparzonych w roztworze.9

Jeśli planujesz picie zielonej herbaty z powodu jednej z wymienionych wyżej korzyści, spożywanie stałej ilości witaminy K dziennie pozwoli ci utrzymać wskaźnika INR na odpowiednim poziomie. Tak jak zawsze porozmawiaj ze swoim lekarzem, gdy chcesz wprowadzić zmiany do swojej diety, dotyczące jedzenie, picia, leków lub suplementów diety.

 

  1. Schardt D. Does tea ward off disease? Nutr Action Healthletter. 2007; 34(2):9-11.
  2. Patel SH. Camellia sinensis: historical perspectives and future prospects. J Agromedicine. 2005;10(2):57-64.
  3. Sun CL, Yuan JM, Koh WP, Yu MC. Green tea, black tea and breast cancer risk: a meta-analysis of epidemiological studies. Carcinogenesis. 2006;27(7):1310-1315.
  4. Sun CL, Yuan JM, Koh WP, Yu MC. Green tea, black tea and colorectal cancer risk: a meta-analysis of epidemiologic studies. Carcinogenesis. 2006;27(7):1301-1309.
  5. Kuriyama S, Shimazu T, Ohmori K, et al. Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study. JAMA. 2006;296(10):1255-1265.
  6. Cabrera C, Artacho R, Giménez R. Beneficial effects of green tea— a review. J Am Coll Nutr. 2006;25(2):79-99.
  7. T.O. Cheng, All teas are not created equal. The Chinese green tea and cardiovascular health, Int J Cardiol 108 (2006), pp. 301-308.
  8. T.O. Cheng, Danshen: a popular Chinese cardiac herbal drug, J Am Coll Cardiol 47 (2006), p. 1498.
  9. S.L. Booth, J.A. Sadowski and J.A.T. Pennington, Phylloquinone (vitamin K1) content of foods in the US Food and Drug Administration's Total Diet Study, J Agric Food Chem 43 (1995), pp. 1574-1579.