Herbata staje się najczęściej spożywanym napojem zaraz po wodzie. Przeciętny Amerykanin pije 155 filiżanek zielonej herbaty w ciągu roku,1 a częstość jej spożycia szybko rośnie. Zgodnie z danymi pochodzącymi z Narodowego Instytutu Zdrowia, zielona herbata, czarna herbata oraz herbata oolong powstają z lekko wysuszonych liści pochodzących z Camellia sinensis. Picie herbaty wywodzi się z chińskiej legendy, gdy podobno liście herbaty z pobliskiego zakładu przypadkiem wylądowały w garnku wrzącej wody należącej do cesarza.2
Korzyści
Oparte na dowodach naukowych dostarczonych przez the Natural Medicines Comprehensive Database, zielona herbata jest skuteczna na brodawki narządów płciowych. Maści z zielonej herbaty niedawno zostały zatwierdzone przez FDA do leczenie brodawek narządów płciowych. Zielona herbata pomaga w zwiększeniu koncentracji, czego przyczyną może być zawartość kofeiny w niej.
Ocenia się, że zielona herbata pomaga także w zapobieganiu niektórych nowotworów oraz w redukcji nadciśnienia tętniczego.3-5 Zielona herbata może także być przydatna u starszych osób w przypadku niskiego ciśnienia krwi po jedzeniu.
Pomimo, że wyniki badań epidemiologicznych oraz klinicznych są zróżnicowane, to polifenole zawarte w zielonej herbacie mogą odgrywać znaczącą rolę w prawidłowej kontroli masy ciała i chorób sercowo-naczyniowych.6,7
Interakcje
Istnieje wiele dowodów na istnienie interakcji pomiędzy zieloną herbatą oraz antykoagulantami. Zielona herbata zawiera umiarkowana ilość witaminy K, co z kolei może prowadzić do spadku INR. Jednakże parzona zielona herbata zawiera mała ilość witaminy K ok. 0,03 mikrograma witaminy K na 100 g parzonej herbaty.8 Rzeczywiste stężenie witaminy K w zielonej herbacie zależy od ilości liści zaparzonych w roztworze.9
Jeśli planujesz picie zielonej herbaty z powodu jednej z wymienionych wyżej korzyści, spożywanie stałej ilości witaminy K dziennie pozwoli ci utrzymać wskaźnika INR na odpowiednim poziomie. Tak jak zawsze porozmawiaj ze swoim lekarzem, gdy chcesz wprowadzić zmiany do swojej diety, dotyczące jedzenie, picia, leków lub suplementów diety.
- Schardt D. Does tea ward off disease? Nutr Action Healthletter. 2007; 34(2):9-11.
- Patel SH. Camellia sinensis: historical perspectives and future prospects. J Agromedicine. 2005;10(2):57-64.
- Sun CL, Yuan JM, Koh WP, Yu MC. Green tea, black tea and breast cancer risk: a meta-analysis of epidemiological studies. Carcinogenesis. 2006;27(7):1310-1315.
- Sun CL, Yuan JM, Koh WP, Yu MC. Green tea, black tea and colorectal cancer risk: a meta-analysis of epidemiologic studies. Carcinogenesis. 2006;27(7):1301-1309.
- Kuriyama S, Shimazu T, Ohmori K, et al. Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study. JAMA. 2006;296(10):1255-1265.
- Cabrera C, Artacho R, Giménez R. Beneficial effects of green tea— a review. J Am Coll Nutr. 2006;25(2):79-99.
- T.O. Cheng, All teas are not created equal. The Chinese green tea and cardiovascular health, Int J Cardiol 108 (2006), pp. 301-308.
- T.O. Cheng, Danshen: a popular Chinese cardiac herbal drug, J Am Coll Cardiol 47 (2006), p. 1498.
- S.L. Booth, J.A. Sadowski and J.A.T. Pennington, Phylloquinone (vitamin K1) content of foods in the US Food and Drug Administration's Total Diet Study, J Agric Food Chem 43 (1995), pp. 1574-1579.