Ponieważ podczas podróży samolotem nie jest łatwo o zmianę podawanego posiłku, ze względu na duże ograniczenia wynikające z bezpieczeństwa, trudno jest o utrzymanie stałej diety. Na szczęście na lotnisku możemy znaleźć wiele miejsc, gdzie możemy zaopatrzyć się w zdrową żywność.

Przy wyborze posiłków możemy teraz wybierać jedzenie zdrowe dla naszego serca, bogate w błonnik i niską zawartość tłuszczu, wliczając do nich produkty z wysoką zawartością witaminy K (np. szpinak, brokuły, kapusta, sałata itp.). Jako pacjent przyjmujący antykoagulanty, pamiętaj, iż możesz jeść potrawy z wysoka zawartością witaminy K, po prostu zachowaj równowagę i umiarkowanie w diecie.

Szukaj świeżych i zdrowych produktów takich jak jogurty, kanapki zrobione z pieczywa pełnoziarnistego lub suszone owoce i orzechy. Nie zapomnij, o tym żeby pic dużo wody! Unikaj napojów z kofeiną takich jak kawa oraz napojów gazowanych ponieważ mogą powodować odwodnienie. Dobre nawodnienie organizmu pomaga w zachowaniu dobrej kondycji organizmu podczas podróży.

Zawsze możesz zapakować i zabrać z domu niektóre posiłki, tylko najpierw należy się skontaktować z Transportation Security Administration (TSA), aby dowiedzieć jakie produkty spożywcze można bez problemu przewozić. Jak zawsze pozmawiaj ze swoim lekarzem w sprawie jakichkolwiek pytań na temat diety. Możesz również sprawdzać poszczególne pokarmy na naszym Przewodniku po produktach z witamina K.