Grupa silnych enzymów proteolitycznych pomagająca w trawieniu białek, które naturalnie możemy znaleźć w ananasie. Odkryte w 1957 enzym ten cieszy się dużym zainteresowaniem i badania oraz informacje na jego temat możemy znaleźć na milionach stron internetowych.

Do czego używa się bromeliny?

Bromelina używana jest do zmniejszenia stanu zapalnego w mięśniach oraz tkankach, a także w zaburzeniach działania układu pokarmowego. Dodatkowo stosuje się ja w: ostrych stanach pooperacyjnych i pourazowych, w których występują obrzęki, w celu zmniejszenia stanu zapalnego u ofiar po poparzeniach oraz poprawienia wchłanianie się antybiotyków.1

Interakcje

Bromelina opisana jest jako substancja naturalnie rozrzedzająca krew, poprzez niszczenie fibryny, czyli ważnego składnika potrzebnego w naturalnym procesie krzepnięcia krwi.2

Tak samo jak niesterydowe leki przeciwzapalne oraz aspiryna , bromelina wydłuża czas krzepnięcia krwi, czyli czas krwawienia jest dłuższy niż zwykle. Z tego powodu pacjenci leczeni lekami przeciwzakrzepowymi mogą spodziewać się wzrostu wskaźnika INR.3

Pacjenci, którzy chcą stosować Bromeline powinni porozmawiać z lekarzem, dostępna jest ona w 3 formach: tabletek, kapsułek i proszku.

 

  1. Bush TM, Rayburn KS, Holloway SW, et al. Adverse interactions between herbal and dietary substances and prescription medications: a clinical survey. Altern Ther Health Med 2007;13:30-5.
  2. Heck, AM, DeWitt, BA, Lukes, AL. Potential interactions between alternative therapies and warfarin. American Journal of Health-System Pharmacy, Vol 57, Issue 13, 1221-1227.
  3. Taussiga, S, Batkin, S. Bromelain, the enzyme complex of pineapple (Ananas comosus) and its clinical application. An update. Journal of Ethnopharmacology. Vol 22, Iss 2, February-March 1988, 191-203.