Podczas świąt ludzie spożywają znacznie większe ilość cynamonu niż w innych porach roku. Zostało nam zadane pytanie: Czy istnieją jakiekolwiek obawy podczas jednoczesnego przyjmowania antykoagulantów oraz spożywania cynamonu?

Większość przypraw w tym cynamon jest używana w małych ilościach do potraw. Nie ma w cynamonie substancji, które wykazały, że jego spożywanie wraz z lekami przeciwzakrzepowymi jest niebezpieczne.

Cynamon jest produktem wykonanym z wewnętrznej kory drzewa cynamonu. Cienka wewnętrzna kora drzewa jest otoczona olejem.

Mówi się że w niektórych produktach z cynamonem znaleziono kumaryny, czyli enzymy które mogą wpływać na wydłużenie czasu krzepnięcia krwi u pacjentów.

Nie ma danych potwierdzających występowanie interakcji między cynamonem i antykoagulantami, przez ponad 50 lat nie zostały wydane żadne ostrzeżenia w odniesieniu do cynamonu i leków przeciw żylakowych. Zioła i suplementy nie są regulowane przez FDA więc nie muszą być kontrolowane pod kątem skuteczności, czystości i bezpieczeństwa. Ogólnie rozpoczęcie stosowania jakichkolwiek suplementów powinno być uprzednio skonsultowane z lekarzem.