Jest często stosowany jako środek przeczyszczający, na biegunkę lub w przypadku syndromu jelita drażliwego. Stosuje się go również w przypadku wysokiego cholesterolu, przy wysokim ciśnienie tętniczym i u cukrzyków.Łuski lub  nasiona dodawane do pokarmu mogą zmniejszyć poziom cholesterolu całkowitego nawet od 3-14 %.2

Produkt jest „prawdopodobnie” bezpieczny gdy stosujemy go doustnie w dawkach do 20 g dziennie przez okres do 6 miesięcy.2 Niektóre produkty które zawierają psylium, stosowane są jako środek zagęszczający żywność został oznaczony jako środek który może zmniejszyć ryzyko chorób serca3

Psylium ma krótka lecz bardzo znaczącą listę leków z którymi może wchodzić w interakcje. Interakcje zostały zaobserwowane przy stosowaniu leków przeciwcukrzycowych, Carbamazepine, Digoxin and Lithium.

The American Herbal Products Association's Botanical Safety Handbook zauważyło interakcje z antykoagulantami sugeruje ze absorpcja leków może być zmniejszona.4

Jak zwykle porozmawiaj ze swoim lekarzem na temat z mina w przyjmowaniu leków, suplementów diety, witamin czy w diecie.

 

  1. National Institutes of Health. Blond psyllium. Last reviewed - 09/14/2011.
  2. Anderson, J, et. al. Cholesterol-lowering effects of psyllium intake adjunctive to diet therapy in men and women with hypercholesterolemia: meta-analysis of 8 controlled trials. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 71, No. 2, 472-479, February 2000.
  3. FDA Talk Paper. FDA Allows Foods Containing Psyllium To Make Health Claim On Reducing Risk Of Heart Disease. 1998. Available at: http://www.fda.gov/Food/LabelingNutrition/LabelClaims/HealthClaimsMeetingSignificantScientificAgreementSSA/ucm074351.htm
  4. McGuffin, M. American Herbal Products Association's Botanical Safety Handbook. CRC Press LLC. 1997.