Olej z wątroby dorsza jest to lekarstwo używane od wielu lat, na wiele dolegliwości. Reklamowany jako lek na: wypryski, zapalenia stawów, choroby serca. Znany jest również jako źródło kwasów tłuszczowych omega -3. Uważa się również że ma świetny wpływ na obniżenie poziomu trójglicerydów u osób, które również maja podniesiony poziom cholesterolu. Został zgłoszony spadek poziomu trójglicerydów od 20-50%.

Pacjenci powinni informować swoich lekarzy i personel medyczny przed rozpoczęciem lub zatrzymaniem przyjmowania tranu lub kwasów omega3. Produkty te maja wiele korzyści dla pacjentów takich jak obniżenie stężenia trójglicerydów i ewentualny spadek ciśnienia krwi, jednak należy pamiętać ze jest możliwość wystąpienia zwiększonego ryzyka krwawień.

Jako, że podczas zażywania tranu występuje zwiększone ryzyko wystąpienia krwawień, Pacjenci przyjmujący leki przeciwzakrzepowe powinien zwiększyć częstotliwość badania wskaźnika INR. Dodatkowo tran jest źródłem witaminy D – na jedna łyżeczkę znajduje się 1360 jednostek. Zaczęto się interesować wpływem witaminy D na wskaźnik INR, jednak potencjalny wpływ tej witaminy na lekarstwa nie został udowodniony. Prawidłowe ilość witaminy D nie powinny mieć wpływu na wskaźnik INR. 

FDA uważa tran jako ogólnie bezpieczny, gdy jest stosowany zgodnie z zaleceniami. Kobiety w ciąży oraz kobiety, które mogą zajść w ciążę nie powinny zażywać tranu.

Pacjenci, którzy kontrolują INR raz w tygodniu mają najlepsza możliwość, aby ocenić wpływ tranu na ich wskaźnik INR

Częstsze kontrolowanie wskaźnika INR zwykle wykonywane przez pacjentów samodzielnie jest cennym narzędziem do wykrycia wzrostu lub spadku wartości wskaźnika INR, co z kolei pozwala na lepsza współprace z lekarzem, aby szybko dokonać korekty w diecie lub dawce leku.