Witamina A znajduje się w pokarmie pochodzenia zwierzęcego takich jak wzbogacone produkty mleczne, wątroba, jajka, wzbogacona margaryna, ryby. Witaminę A możemy również znaleźć w marchewce, zielonych liściach, melonie cukrowym, brokułach, dyni, słodkich ziemniakach i groszku. Witamina A pochodzenia zwierzęcego jest bardziej efektywna i lepiej wchłania się w organizmie niż ta którą możemy znaleźć w pokarmach pochodzenia roślinnego.

Witamina A odgrywa ważną role dla utrzymania zdrowia naszej skóry, zębów, szkieletu i tkanek miękkich, błon śluzowych i skóry. Pomaga również w zapobieganiu i zwalczaniu infekcji poprzez regulację układu odpornościowego. Znana jest również jako retinol ponieważ wytwarzana jest w siatkówce oka.

Witamina A nie ma zazwyczaj wpływu na wskaźnik INR. Lecz jak zawsze warto porozmawiać z lekarzem na temat zmian w diecie.