Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, która pomaga w absorpcji wapnia w organizmie. Bez wystarczającej ilości witaminy D, nasze kości mogą stać się cienkie, kruche oraz zniekształcone. Witamina D wraz z wapniem pomaga również w ochronie przed osteoporozą.

Wiele pokarmów zawiera witaminę D w tym tran, tłuste ryby takie jak łosoś, makrela, tuńczyk, sardynki i śledź, wzbogacone o witaminę D, mleko, płatki, żółtka jaj są to produkty które są najlepszym źródłem tej witaminy.

Niektóre z osób mogą także dostarczyć witaminę D wraz ze światłem słonecznym. Suplementy diety również mogą być źródłem witaminy D choć należy pamiętać aby omówić z lekarzem swoja dzienna dawkę witaminy D.

Interakcje

Dane na temat możliwych interakcji leków przeciwzakrzepowych z witamina D nie zostały potwierdzone na drodze badań klinicznych. Normalna ilość witaminy D nie powinna mieć wpływu na wskaźnik INR.

Jak zawsze porozmawiaj o zmianach w diecie ze swoim lekarzem.