Żelazo odgrywa ważna role w naszym organizmie.
Bierze udział w transporcie tlenu, będąc składnikiem hemoglobiny i mioglobiny wiążących tlen wewnątrz erytrocytów. Oraz jest odpowiedzialne za prawidłowe działanie układu odpornościowego. Żelazo odpowiada również za dostarczenie energii do organizmu. Utrzymanie zalecanego dziennego spożycia żelaza jest ważne dla utrzymanie dobrego stanu zdrowia. Zalecana dawka jest rożna w zależności od wieku i płci.
Według the National Institutes of Health (NIH) osoby nie posiadające odpowiedniego poziomu żelaza mogą cierpieć z powodu wielu schorzeń.
Objawy niedoboru żelaza:
- zmęczenie i osłabienie
- zmniejszenie zdolności koncentracji
- zwiększona podatność na infekcje
- wypadanie włosów
- bóle głowy
- łamliwe paznokcie
- apatia
- depresja
The Center for Disease Control (CDC) zaleca trzymanie się zdrowej diety która zawiera odpowiednie ilości żelaza. „zdrowa dieta zawiera owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty, beztłuszczowe mleko i produkty mleczne, chude mięso, ryby, jajka, fasolę, orzechy oraz ma niska zawartość tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans, cholesterolu, soli i cukru.”
Ponadto jedzenie witaminy c pomaga przy przyswajaniu żelaza . Najlepiej, gdy pokarm jest bogaty jednocześnie w żelazo i witaminę C.
Żelazo jest dobre dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała i dotychczas nie zostały wykazane żadne interakcje z pacjentami przyjmującymi warfaryne.