Chlorella jest to słodkowodna alga zielona, która często jest stosowana jako dodatek do żywności. Wiele osób twierdzi, ze może być stosowana w profilaktyce raka, powoduje wzrost ilości krwinek białych, poprawia trawienie, powoduje detoksykacje organizmu, łagodzi zapalenia jelita grubego, oraz wrzody powstałe w wyniku np stresu.1

Pacjenci przyjmujący antykoagulanty powinni zwrócić szczególna uwagę na ta roślinę, ponieważ ma ona dużą zawartość witaminy K. Może ona hamować działanie przeciwzakrzepowe.2,3

FDA nie oceniło bezpieczeństwa stosowania leków przeciwzakrzepowych wraz z produktami z zawartą chlorellą. Zachęca się omówienie tego z lekarzem, ponieważ potencjalnie może zmniejszyć INR.

 

  1. Andre, C.A.. A review of recent clinical trials of the nutritional supplement Chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis. Altern Ther Health Med. 2001 May-Jun;7(3):79-91.
  2. Ohkawa S, Yoneda Y, Ohsumi Y, Tabuchi M. Rinsho Shinkeigaku. Warfarin therapy and chlorella [Article in Japanese]. 1995 Jul;35(7):806-7.
  3. Price, A. The American Pharmaceutical Association Practical Guide to Natural Medicines. The Stonesong Press. 1999.