Witamina C jest również znana jako kwas askorbinowy, jest to witamina rozpuszczalna w wodzie i występuje naturalnie w wielu owocach i warzywach. Jest to najmocniejszy rozpuszczalny w wodzie antyoksydant. Oprócz antyoksydacyjnej funkcji witamina c odgrywa ważną rolę w układzie odpornościowym oraz zwiększa wchłanianie się niehemowego żelaza.

Witamina C ogrywa znaczącą rolę w naszym organizmie i obecnie przeprowadzane są badanie na temat wpływu na:

  • raka (zapobieganie oraz leczenie)
  • choroby układu krążenia
  • zwyrodnienia plamki żółtej związane z wiekiem oraz zaćmy
  • zwykłego przeziębienia

Gdzie znajdziemy witaminą C?

Kilka pokarmów jest bogatych w witaminę C, w tym owoce cytrusowe, pomidory oraz sok pomidorowy, ziemniaki są jednym z najlepszych źródeł. Witaminę C możemy również znaleźć w suplementach diety jednak eksperci zalecają dostarczanie jej do organizmu  poprzez owoce i warzywa a nie w postaci suplementów.

Witamina C może wpływać na poziom INR więc należy starać się utrzymać stałą przyjmowana dawkę tej witaminy. Sezon przeziębień i grypy jest to okres w którym ludzi często przyjmują większe dawki witaminy C. Jeśli ty również jesteś „sezonowym” konsumentem witaminy C musisz być gotowy na to ze prawdopodobnie będziesz musiał częściej kontrolować INR. W szczególności u pacjentów z mechanicznymi zastawkami serca którzy zaczynają przyjmować duże dawki witaminy C grożą niespodziewane zmiany w INR.

Rozmowa z lekarzem przed rozpoczęciem lub przerwaniem zażywania witamin jest konieczna. Wiele rożnych aspektów musi być omówione przed rozpoczęciem lub zaprzestaniem przyjmowania witaminy C. Jak zawsze wszelkie zmiany w diecie należy przedyskutować z lekarzem.