Na wiosnę świeże warzywa i owoce są łatwiej dostępne, więc wybiera się wtedy je częściej niż makarony oraz żywność z dużą zawartością węglowodanów. W trakcie sezonu ludzie wybierają sałatki. W ich skład wchodzą różnego rodzaju warzywa bogate w witaminę K. W dużych ilościach witamina ta może zmniejszyć działanie leków przeciwzakrzepowych i spowodować spadek wskaźnika INR.

Aby utrzymać stały poziom wskaźnika INR, poleca się pacjentom utrzymanie stałych rozmiarów porcji jedzenia oraz unikać nagłych wzrostów lub spadków ilości przyjmowania witaminy K. Nie wszystkie warzywa zielone powodują jednak obniżenie współczynnika INR. Liście mniszka są popularnie stosowane w sałatkach, zupach, a nawet winach i nie powodują one obniżenia współczynnika INR. Pomimo ich ciemnozielonego zabarwienia, zawierają one właściwości, które mogą w rzeczywistości spowodować wzrost współczynnika INR. Zawierają one kumaryny czyli naturalny antykoagulant, których działanie może kolidować z płytkami krwi, które odgrywają kluczową rolę w naturalnym procesie krzepnięcia krwi.

Powinniśmy jeść sałatki z umiarkowaniem. Zgodnie z ogólna zasadą, warzywa z ciemnymi zielonymi liśćmi zawierają więcej witaminy K i mają większy wpływ na obniżenie współczynnika INR. Pacjenci powinni pamiętać, aby śledzić swoje dzienne spożycie witaminy K i chodzić do lekarza zgodnie z zaplanowanymi terminami.
Pacjenci częściej kontrolujący wskaźnika INR mogą sami zauważyć interakcje z pewnymi składnikami pokarmowymi1, w przeciwieństwie do osób, które kontrolują krew rzadziej. Badania wykazały mniejsze wahania współczynnika oraz lepszą kontrolę i bezpieczeństwo u pacjentów, którzy kontrolują INR częściej.2

Aby zdobyć więcej informacji na temat witaminy K zapraszamy do odwiedzenia naszego Dziennika produktów, które zawierają witaminę K. Zawiera on ponad 1000 produktów spożywczych (jedzenia i picia) z opisaną w nich zawartością witaminy K. Dzięki takiemu dziennikowi pacjenci mogą ułożyć ciekawy plan odżywiania przez cały rok.

 

  1. Center for Medicare and Medicaid Services. (2001). Decision Memo for Prothrombin Time (INR) Monitor for Home Anticoagulation Management, (CAG-00087C) [Memorandum]. Baltimore, MD.
  2. Heneghan C., et al. Self-monitoring of oral anticoagulation: a systematic review and meta-analysis,” Lancet. 2006. 367, 404-11.